Vulpix készítése polymer clayből – süthető gyurma (Pokémon)

Azt hihetnéd rettenetesen nehéz egy ilyen figura elkészítése. Nem fogok hazudni, nem a legegyszerűbb figurák közé tartozik. DE nem elkészíthetetlen 🙂 Szóval aki életében most nyúlt először süthető gyurmához, ne ezzel a figurával kezdje a kíséretezést, de aki már készített egyszerűbb mintákat, formákat és megtapasztalta a gyurma tulajdonságait, az bátran belekezdhet a vulpix készítésbe. Igyekeztem minden lépésről fázisfotót készíteni 🙂

És még egy titok, mielőtt belekezdesz az alkotásba. 🙂 A lányom kiokosított, hogy az igazi Vulpixnak a farkában 6db kunkor van, én 5-öt raktam bele, szóval ha nem akarsz úgy járni mint én, 6 db farok részletet készíts. Mert ha nem jönnek a törpicsekek és kiokosítanak. Habár én nagyon élveztem, amikor elmagyarázta nekem a szituációt nagy komolysággal 🙂 🙂

Íme a vulpix készítése süthető gyurma alapanyagból:

Alapanyagok:

 • süthető gyurma (Fimo, Sculpey: cseresznye piros, narancs, kávé barna, fehér)
 • kevés drót
 • formázó eszköz (fogpiszkáló, fém pálcika)

Elkészítésének menete képekben: (kattints a kicsi képre és nagyobb lesz)

Elkészítésének a menete:

 1. A narancssárga gyurmát megpuhítottam, majd a képen látható test formát alakítottam ki.
 2.  Megformáztam a Vulpix fej részét, és ráraktam a testre. A fimo nagyon jól ragad egymáshoz, így csak egy picit kellett a fej és a test részt egymáshoz dolgoznom a fém pálcika segítségével.
 3. Ezután a két fülét készítettem el süthető gyurmából a Vulpixnak. Ezután pedig összedolgoztam a két anyagot, hogy ne látszódjon a gyurmán, hogy külön lett rárakva a fej részre.
 4. A fülek után a figura comb részét alakítottam ki. Ezt már nem dolgoztam el, mert szerettem volna hogy látszódjon az illesztés
 5. A Vulpix elülső lábát alakítottam ki, a végén szintén a fémpálca segítségével simítottam el a gyurmát, hogy az illesztés ne látszódjon.
 6. Fogtam a cseresznye piros gyurmát és hengert formáztam belőle, amiből a Vulpix fejére a sörény részt alakítottam ki. 3 db csiga formát alakítottam ki és raktam fel a figura fejére, szépen összesimítva a két gyurma részt. Majd egy csepp formát alakítottam ki, és takarva az előző simítást, ráhelyeztem a figura fejére a csepp formát. Két helyen a fém pálcával belerajzoltam egy csíkot, hogy jobban hasonlítson a Vulpix sörényére. Ezután fogtam egy fém drótot és beleszúrtam a figura fejébe. Ehhez fogom később csatlakoztatni a kulcstartót. (Azért fontos sütés előtt belerakni a drótot, hogy nehezebben szakadjon le a minta a kulcstartóról. Ragasztás hamarabb szétbomlik, mint ez a megoldás.)
 7. Elkezdetem a farok részt is kialakítani. Szintén csiga formában tekertem fel a hengereket, majd dolgoztam össze a gyurmát. Én csak 5 csiga részt készítettem, de ha te valóság hű akarsz lenni 6 darabot készíts és rakj a Vulpixodra 🙂
 8. Mélyedést csináltam a figura fejére, a két szem helyénél, majd ebbe raktam bele a sötétbarna gyurmát és dolgoztam el.
 9. Mélyedést készítettem a fülekbe is, majd oda is bele helyeztem a sötétbarna fül belsőket, eldolgoztam, majd még ráhelyeztem két két darab narancssárga csíkot, ezáltal finomítva és élethűbbé téve a Vulpix fülét.
 10. Megcsináltam a Vulpix elülső mancsát, majd a hátsó lábát is, amely egy egy kerekebb gyurma darabból állt, és két mélyedést húztam bele egyenként a hátsó tappancsba.
 11. Kialakítottam a fém rúd segítségével a száj részt, és egy pici barna pöttyöt raktam az orra helyére, ami az orra lett. Igyekeztem kicsit háromszög formájúra csinálni az orrát hogy ezáltal élethűbb legyen a figura.
 12. Nagyon vékony fehér gyurmát alakítottam ki a Vulpix mell részéhez, majd finoman rányomkodtam és összedolgoztam a két gyurmát.
 13. A szem részébe raktam még egy egy fehér pöttyöt és egy világosabb barna csíkot, hogy ne legyen annyira üres a róka tekintete. Ha valaki nem tud ilyen apró süthető gyurmával finoman dolgozni, az utólag porcelán filccel ráfestheti.
 14. Ezután pedig nincs más feladat mint kisütni a gyurmát 130 fokon 30 percig.

Mikor a süthető gyurma kész akkor bekeményedik. Viszont míg még forró a süthető gyurma vagy még nem hűlt ki a süthető gyurma kicsit puha hajlítható. Ezért mikor kivesszük a gyurmát a sütőből várjuk meg míg megszilárdul, kihűl,  mert puha állapotában még törhet.

Jó alkotást és sok sok Vulpix gyártást 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com