Üveg (sörös, boros) vágása, azaz melyik módszer vált be

Támadt egy klassz ötletem, mi mindenre tudnám felhasználni a megmaradt boros és sörös üvegeket. Szóval egyszerűen fel akartam használni az üvegeket, ehhez viszont valahogy el kellett hogy vágjam. Annyi de annyiféle módszert tanulmányoztam az interneten, hogy úgy gondoltam ez tök könnyű és egyszerű, nekem is menni fog, hisz ripsz-ropsz történik az egész. Hát rosszul gondoltam, mert koránt sem olyan az üveg vágás, mint ahogy bemutatják, vagy a legjobban sikerült eredményt megmutatják, hogy tádám ilyen egyszerű ez a művelet. Elmondom kendőzetlenül, mire is jöttem rá.1. Elsőnek próbálkoztam egy igen ígéretes megoldással. Tényleg azt hittem ez valami nagyon jó megoldás. Íme:

https://www.facebook.com/581457652003694/videos/591130087703117/

Hát az eredmény, az valami oltári nagy lehangolódás volt. Konkrétan nem történt semmi, a nagy bűzön kívül, de tényleg semmi. Figyeltem, hogy a víz pont addig érjen az üveg belsejében, mint az üveg külsejénél. Figyeltem, hogy hideg legyen a víz. És arra is odafigyeltem, hogy a víz és az olaj ne keveredjen egymással. A vas darab amit pedig beraktam az olajba nagyon forró volt, vörösen izzott, ugyanis hőlégfúvóval melegítettem először, majd tűzzel is fel forrósítottam a fémet. De egyik esetnél sem történt semmi. Figyeltem arra is hogy fém edényben történjen a dolog… de még mindig nem történt semmi. Ez a módszer totális csőd volt részemről. Pedig tényleg, annyira, de annyira ígéretesnek tűnt. Helyette lett irdatlan büdös, soha többé ilyen módszerrel.

2. Alkohollal, acetonnal való fonal égetés, és úgy a hideg jeges vízbe módszer. Röhögni fogtok, de én tényleg azt hittem, hogy az alkohol totálisan égni fog, főleg, hogy 90%-os alkohollal próbálkoztam, aztán meg acetonnal. Konkrétan a fonal nem is akart meggyulladni, pedig alkohol volt rendesen a folyamatban. Az acetonos égés meg hamar elaludt. Szóval passz ezt nagyon buktam.

Videó hozzá, pedig olyan egyszerűnek tűnik nem? HÁT NEM!

3. Kerestem valami más, jól éghető dolgot, ez pedig a lakkbenzin higító volt, szép nagy lánggal égett, és mikor beleraktam a jégkockás vízbe, no akkor végre törött. Gondoltam megtaláltam a tuti módszert. De sajnos miután kivettem a vízből, láttam hogy az üveg meg volt repedezve sok helyen. Így a vágás részemről sikertelennek bizonyult. Habár csiszolással sokat lehetett javítani a helyzeten, de még mindig nem azt az eredményt kaptam, mint amit vártam. Tudjátok, mint amit mutatnak a videókban, egyenes vágás vonal, repedezés nélkül.

Íme az eredmények:

Lassan egy olyan kétely is felmerült bennem, hogy az sem mindegy milyen üveggel próbálkozom…

Szóval még mindig keresem a megfelelő módszert. A következő ötletem egy üvegvágó lesz.

Tehát ha sikerül beszereznem egy egyszerű üveg vágót, akkor azzal 2x 3x átmegyek azon a vonalon ahol, szeretném hogy eltörne az üveg, majd csak utána rakom rá a higítós fonalat, és gyújtom meg, és aztán rakom bele a jégkockás hideg vízbe.

Amúgy kellemesen csalódtam ebben az üveg vágási eljárásban, tényleg azt hittem, hogy agyon fogom kaszabolni magam, és egy halom szilánk fog majd pattanni ide oda. De alig lett szilánk, ami az üvegről letört volna. Inkább csak az üveg repedezett össze vissza.

És a smirgli papírral tényleg szépen eldolgozható az üveg széle. Egyszer sem vágtam el az ujjam, ami igen nagy szám 🙂 Habár érdemes kevésbé dörzsis smirgli papírral dolgozni, hogy a széle tényleg szépen legyen eldolgozva, és ne legyen tele ronda nagy karcolásokkal az üveg.

Viszont azt észre vettem, hogy nem mindegyik üveg ugyan olyan. A nagyobb Sangriás boros üveg nagyon aszimmetrikusan slendrián módon készülhetett, mert még szabad szemmel is látható az üveg falán a vastagság eltérése.

 

2 thoughts on “Üveg (sörös, boros) vágása, azaz melyik módszer vált be

 • 2016-06-02 at 10:07
  Permalink

  Szia, Én is most akarom kipróbálni jó is, hogy megtaláltam az oldalad, mert nekem amúgy sem tetszett ez az acetonos megoldás. Gondoltam leírom neked amit most olvastam. Ha üvegvágó késsel dolgozol akkor sosem szabad 2-3-szor átmenni a vonalon. Csak egy határozott vonalat húzol a jellegzetes karcoló hang kíséretében. A szerszámot pedig olajba (paraffin vagy szerszámolaj) kell mártani a használat előtt. A szerszám görgőit tönkre teszi az ismételt karc húzása. Utána már nem kell spárga, hanem melegíted mécsessel a karcolt vonalat szépen körbe majd megy a hideg fürdőbe. A napokban kipróbálom, ma megyek üvegvágóért.. Szurkolj!!!! 🙂

  Reply
  • 2016-06-03 at 18:10
   Permalink

   Szurkolok, remélem sikerült neked 🙂 Én annyival lettem előrébb a témában, hogy az üvegvágó jónak bizonyult eme művelethez, viszont csak is az a speciális borosüvegvágóval (kör) sikerült jól megvágnom a boros üveget, úgy hogy utána szép legyen a széle. Utána pedig forrásban lévő vizet öntöttem rá, majd hideg csapvizet, felváltva, a 3dik alkalomnál pedig szétpattant az üveg.

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com