Toboz fehérítés és a tapasztalatok, az igazságra fény derül

Nagyon sok helyen láttam, és tavaly el is terjedt, hogy milyen szépen tudnak kinézni a natúr fehér tobozok. Be kell valljam én is kedvet kaptam hozzá, hogy készítsek ilyen tobozokat. De tavaly nem volt időm kipróbálni. Azonban idén megtettem, és tettem egy próbát. Sok technikát kipróbáltam már, időt, és energiát nem kímélve igyekeztem mindent megtapasztalni, kitapasztalni, mi az ami időpazarló kézműves elfoglaltság, és mi az ami valójában működik. Most leírom a natúr tobozokkal, hogyan jártam. Ami kell az egész folyamathoz, az a toboz és a hypo. Több hypot kipróbáltam a folyamathoz, hogy tisztán lássam, hogy nem a hypok különböző összetétele és hatásmechanizmusa okozza a folyamat eredményességének, vagy eredménytelenségének a befolyásolását.

Toboz fehérítés folyamatának leírása:

  1. Tobozokat begyűjtöd, és átmosod őket, sima meleg vízzel, hogy a tobozban maradt földdarabkákat és egyéb szennyeződéseket kiszedd a tobozból, ami a későbbiek folyamán szennyeződésként problémát okozhat a fehérítésnél. Ez picit macerás és időigényes folyamat.
  2. Fogod a tobozokat, és a tömény fogalmazzunk szinte 1:1 arányú hypós vízbe tedd bele őket.
  3. Fél napig áztatod, majd hyppos vizet cserélsz rajtuk, és ismét fél napig áztatod a tobozokat.
  4. Miután kész vagy ne aggódj azon, hogy a tobozok bezárultak, hiszen száradás után ismét ki fognak nyílni.
  5. Mosd le a tobozokat, vízzel, hogy a hypos vizet lemosd a tobozok felületéről.
  6. Rakd meleg helyre, (fűtőtest) közelébe, és várd meg, amíg a tobozok kiszáradnak. Tényleg alig érzékelhető majd a tobozon a hypo szaga, azonban ha jót szeretnél magadnak, akkor érdemes a száradás után valamilyen friss illattal befújni.

És ezzel kész is van a toboz fehérítés folyamata, íme képekben.

Azonban az én tapasztalataim a következőek. Ez a a technika, igen idő és pénzigényes folyamat. Ha jobban kiszámoljuk a költségeket, akkor fogalmazhatunk úgy, hogy a toboz fehérítés luxus prémium móka.

Nagyon sok hypot és időt igényel, ráadásul, sok hypo fogy a folyamat közben (Szinte az összes márkából, a sima háztartásiból 4 dobozzal kellett, míg a márkásabb nagy nevű készítményekből is könnyen elment 2 doboznyi mennyiség). Persze érthető, hiszen a vastag fa réteget kell kifehérítenie a hyponak, ami feketés, sötét barna színű, és a pigmentek amúgy is nehezen oldhatóak a fenyőfából. Mondhatni ez egy jó hypos teszt volt, melyik mennyire roncsolja a szövetet és mennyire volt hatékony. De mivel ez a cikk most nem egy hypo reklámról szól, így ezeket az adatokat most nem teszem közzé :).

A hypos tobozos folyadékot, már nem lehet használni más célra, így azt ki kell dobni, azaz a lefolyóba kell önteni, ami igen környezet megterhelő hatással bír. Arról nem is beszélve, hogy a tobozok csupán 30%-a használható fel, ugyanis a többi toboz, vagy nem teljesen vagy részben fehéríthető csak ki sikeresen, illetve a hypo marásának köszönhetően a toboz megsérül. Ami lássuk be igen nagy pazarlás, minden tekintetben.

Azonban ha festék sprayt használunk a toboz fehérítésre, az sokkal környezet barátabb és gyorsabb folyamat. Így arra biztatok mindenkit, hogyha teheti, ne hypozza a tobozokat, ugyanis ha összességében nézzük az eredményeket, akkor idő és pénzpazarlás, ráadásul nem kap az ember annyira szép látványt hogy az megérje. Persze ha valaki tényleg luxus és prémium minőségű termékeket készít, annak megéri ez a folyamat, hiszen megfizetik érte. Azonban otthoni felhasználáskor, sokkal gazdaságosabb, ha ez a pénz és idő más kreatív tevékenységekre fordítódik.

 

Tagged , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com