Szikadt kifliből és zsömléből édesség – recept

Szeretek főzni, és a konyhában ügyködni, no de az egész életemet nem szeretném ott tölteni. Elég is az, hogy a hétvégéből minimum egy fél nap elmegy a főzésre, ha édességet is szeretnék készíteni, akkor még több idő megy el a konyhában. Ezért elkezdetem olyan dolgokat főzni és készíteni, amelyek nem annyira időigényesek, de mégis laktatóak és nem utolsó sorban finomak is. Megmutatom, hogyan készül ez az édesség kifliből. A leírásban recept is van

Nekem például nagy kedvencem a mákos guba is. No de gyereknek azt csak nem adok. Így hát kitaláltam azt, hogy a kiflire a vaníliás sodó mellé reszelt diót adok, vagy valamilyen aszalt gyümölcsöt.

A tetejére meg mehet tejszínhab is vagy fagyi, attól függően milyen évszakban készül ez a finomság.

Az elkészítése roppant egyszerű és gyors, ráadásul mi nagyon szeretjük.

Képek a folyamatról:

Az édesség recept:

  1. A kifliket vagy zsemlét, amid van, vágd apró darabokra.
  2. Készítsd el a vanília sodót: A szokásos módon kell elkészíteni a vanília pudingot, csak most tojást is adsz az egészhez. Tehát a következőt tedd. A fél liter tejhez add hozzá az egy csomag vaníliás pudingport. Keverd csomómentesre ahogy szoktad, még melegítés nélkül. Fogj 3 tojássárgáját, és legalább 3 evőkanál cukorral keverd el. Jó habosra keverd el, hogy a kristálycukor szinte egyáltalán ne legyen érezhető a tojássárgájában. A tojássárgájás cukros keveréket öntsd fel 1 dl tejjel, és keverd el. Közben kezd el főzni a pudingot a szokványos módon, és mikor látod már, hogy kezd sűrűsödni a puding, akkor vedd le a tűzről a pudingot, és folyamatos kevergetés mellett, öntsd bele a tojásos, cukros tejet a pudingba. Fontos, hogy ne legyen tűz alatt az egész puding, mert a tojás könnyen csomósodhat, de ha leveszed a tűről, akkor nem fog. Miután jól elkeverted, vissza rakhatod a pudingot a tűzre és kevergesd még egy picit, kb 5 percig, hogy a tojás is hőkezelve legyen és, hogy sűrűsödjön még egy picit az öntet. Attól ne félj, hogy hígabb lett az egész öntet, mert annak olyannak kell lennie.
  3. Egy fém tálba rakd bele, az összes kiflidarabkát, és még forrón öntsd rá a kiflidarabkákra a sodót, és takard is le egy fedővel. Ez azért kell, hogy a kiflik könnyebben be tudják szívni magukba a sodót. Ehhez meg ugye kell, hogy forró legyen a sodó, meg nem árt ha minél hosszabb ideig lesz melegebb. Jogos kérdés az is, hogy akkor miért nem főzés közben rakjuk a kifliket a pudingba. Erre az a válaszom, hogy azért, mert akkor a pudingot, azaz a sodót, nem lehet csomómentesen elkészíteni, és mert így a kifli darabkák teljesen összetörnének, és valami eszméletlen undi trutyi lenne az egész.
  4. Ha már ált egy 15-20 percet a kiflis sodó megöntheted dióval, aszalt gyümölcsökkel. Óvatosan kanállal összekeverheted az egészet, hogy ne törjön a kifli annyira.

És ezzel már kész is a finomság. Aki szereti eheti melegen is. Én így szeretem, de van, aki csak hidegen szereti ezt az édességet. Annak még tovább kell várnia, amíg a hűtőben teljesen lehűl az édesség.

+TIPP: Ha nagyon le akarsz nyűgözni valakit, akkor egy egész éjszakán keresztül hagyd a hűtőben ezt az édességet, hogy az ízek össze érjenek. Például a mákos gubánál kötelező a minimum 1 éjszakás pihenés, de ha 2 napot pihen a hűtőben a mákos guba, akkor mennyeien összeérnek az ízek. De ez csak a mákos gubára érvényes. A diós gubának elég egy éjszaka is , ahogy a gyümölcsösnek is.

 

Tálalásnál rakd az egészet egy fagyi kehelybe, rakhatsz a tetejére tejszínhabot, vagy fagyit, azt is megszórhatod gyümölccsel vagy dióval. Szóval igen gusztán lehet tálalni, annak ellenére, hogy egy igen egyszerű édességről beszélünk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.