Söröskorsó torta elkészítése élethűen recepttel

Már nagyon adós voltam ezzel a cikkel, sajnos feledésbe merült, pedig férfinak ilyen tortát készíteni szinte kihagyhatatlan dolog. De tényleg nagyon nagy sikere szokott lenni. 🙂

Az elkészítése nem macerásabb egy átlag tortánál, talán a karamell az egyedüli ami picit nehezebb, és az sem az elkészítése miatt, hanem inkább a pálcán tartása miatt, de erre is van egy jól bevált trükköm, amit természetesen nem fogok eltitkolni senki elől sem 🙂 Íme a söröskorsó torta elkészítésének leírása:Azért előre elnézést kérek, hogy a munkamenetekről most nem készült annyi kép, mint ahogy szoktam, de idő hiányában ezt most így tudom csak megoldani, viszont igyekszem minél részletgazdagabb leírást adni, hogy azért a tőlem megszokott hasznos segédlet meglegyen 🙂

Íme a torta egyben (képre kattintasz nagyban jelenik meg)

 

A piskóta ugyan az mint amit már az előzőekben leírtam: http://www.kreativtanodacska.hu/eskuvoi-torta-elkeszitesenek-menete/

A krém pedig szintén tejszínhabos alapba sok-sok csokipasztillával dúsítva. Szintén az előző cikkben már leírtam, hogyan érdemes ezt a fajta krémet elkészíteni. Most nézzük a tortát, illetve a karamell rudat, amely úgy néz ki mint a sör.

Söröskorsó torta elkészítésének menete:

  1. Tehát miután meg lett töltve a torta, és egy vékony vajkrém réteggel meg lett kenve, rá lehet rakni a fondantot. Most úgy raktam rá a tortára, hogy a tetejére ne kerüljön belőle, ugyanis a tejszínes krém nem igazán jól tapad a fondantra. A fondant megpuhul, rondább esetben folyóssá válik tőle. Szóval ahogy a második képen látszódik úgy raktam rá. (Tökéletes volt így a tartása)
  2. Sárga ételszínező segítségével és egy ecset segítségével a fehér fondantot befestettem. Jogos lehet a kérdés, miért nem használtam sárga színű fondantot. A válaszom pedig azért, mert így nem egyenletes a sárga szín, néhol erőseb néhol vékonyabb, néha kör formájában fehér is látszódik a tortán. Ez azért jó, mert így élethűbb a torta. Egy egyszínű sárga fondanttal ez a hatás nem érhető el. Ezután készítettem egy korsó fogantyút is, amelynek a két végébe hurkapálcikát raktam, és úgy szúrtam bele a tortába. Majd egy vékony fehér csíkot raktam az aljára, ami eltakarta a torta egyenletlen alját, és korsó kinézetet adott a tortának.
  3. A felső habkrém, cukrászhabból és fehér csokiból készült. Ez nem csak azért jó, mert isteni az íze, hanem, mert a cukrászhabnak ad egy enyhébb sárgás színt, és ezáltal jobban hasonlít a sör habjára. Egyszerűen kanállal rakosgattam fel pici kupacokba a habot, úgy hogy úgy nézzen ki mint a képen.
  4. Ezután jó hosszú ideig pihentettem a hűtőben, egy teljes éjszakára, ami alatt szépen összeért a piskóta a krémmel, és nagyobb stabilitást kapott a torta.

Karamell csík elkészítése:

Alapanyag:

-hurkapálca

-1pohár (2,5 dl) cukor

-1 evőkanál citromlé

-2 evőkanál víz

Elkészítése:

Egy fém edénybe összeöntjük a cukrot, vizet és a citromlevet. Magas hőfokon folyamatos keverés mellett hevítjük a cukros vizet. Először elkezd gyöngyöződni, majd habosodni is az egész. Akkor lesz jó, amikor elkezd barnulni, de ne várjuk meg míg barna nem lesz, hanem az aranysárgás színnél kapcsoljuk már le a főzőlapot, gázt. Miután már nem hevítjük a masszát, akkor se hagyjuk abba a kevergetést. Ilyenkor még sötétedik a massza színe és így fogja elérni a sörös aranybarna színt. Ha elérte ezt a színt utána egy kanál segítségével a hurkapálcára lehet csurgatni a masszát. Ahogy hűl a massza, úgy kezd megszilárdulni. Akkor lesz ilyen folyós kinézete, ha hagyjuk, hogy a karamell massza kicsit folyjon. Több rétegben lehet felvinni és vastagítani a karamellt a pálcán. Én körülbelül 4 rétegben vittem fel ezt a vastagságot. A pácát hol az egyik vége felé döntve, hol a másik vége felé döntve.

A karamell pálca tárolása nem egyszerű, mert amint találkozik a levegő pára tartalmával egyből elkezd folyósodni, így a legjobb tárolás az ha sütőpapírba csomagolod lazán és berakod a fagyasztóba. A fagyasztó így egy kicsit szárítja is, és nem engedi hogy a víz molekulák folyóssá tegyék a karamellt.

A karamell amúgy ezek után leszopogatható a pálcáról, olyan, mint egy nyalóka. 🙂

Még annyi hogy a pálca mindkét végén legyen kb 5cm karamelltől mentes üres rész, hogy a tortába bele lehessen szúrni a pálcát, illetve a másik végére rá lehessen rakni a sörös dobozt.

És ezzel kész is a torta 🙂 Remélem érthetőre sikeredett, és sokan belevágtok a söröskorsó projektbe 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com