Skandináv manó készítésének leírása – DIY hogyan csináld

A manó elkészítésébe sokan bele vágta, már tavaly is, és idén is sokan készítik el. Hogy miért? Mert nagyon egyszerű, és személyes tapasztalatom az, hogy mivel a manó arca nem látszódik, így a macerásabb munkát megússza az ember. Tehát gyorsan kész van és látványos az alkotás. Ráadásul többféleképpen is elkészíthető, és már nem használatos pulcsik és zoknik is lehetnek az alapanyagok. Így amolyan újrahasznosított skandináv manó is lehet az alkotás. Elárulom hogyan készítsd el, felhíva a figyelmedet minden apró részletre, ami fontos a készítéssel kapcsolatban.

Mindenféleképpen olyan anyagot válassz az elkészítéshez ami nyúlós. Mint a zokni, vagy a kötött pulcsik, sálak. Persze te is megkötheted a sapkát és a manó testének részét, ahogyan én is tettem, de az alkotáshoz nem feltétel a kötés 🙂

Alapanyagok:

  • rugalmas pamut lábaknak kezeknek
  • zokni, kötött anyag vagy más rugalmas anyag a sapkához és testhez
  • vatta vagy más tömőanyag
  • filc a lábakhoz és a kezekhez
  • harisnya az orrhoz
  • ragasztópisztoly az összerakáshoz

A skandináv manó elkészítésének menete képekben:

 

A diy folyamat leírása:

1. Vágd ki filcből a kezeket és a lábakat. Összesen négy láb rész és négy kéz rész legyen. Kettőt varrjál össze, ha szebbnek látod tömd ki vattával.

2. Fogj egy 2 cm vastagságú hosszú anyagot 26 cm hosszút, hajtsd félbe és varrd össze, majd fordítsd ki, és vágd 4 részre. 2 rész legyen kisebb 5 cm hosszúság, és két rész legyen 8 cm hosszúságú. A nagyok lesznek a láb részek a kisebbek a kezek.

3. A filc csizmákat nyisd szét és tuszkold bele a lábrész anyagát, ragasztópisztollyal nyomj egy pöttyöt a két anyag közé, és ragaszd őket össze. Ha nem tudsz bele nyomni a csizmába ragasztót és kivülről ragasztod a lábrészt össze a csizmával az sem gond, mert akkor egy kis vattával elrejtheted a ragasztást, úgy hogy a csizma tetejére egy kis “szőrt” díszítést ragasztasz. Ezzel adva a csizmának egy kis télies hatást.

4. Készítsd el a manó testét és sapkáját. Ha kötsz akkor 4-es fonállal 4-es tűvel 30 szemet vegyél fel a tűre és kössél 40 sort. A sapkánál szintén 30 szemmel kezdjed a sort eleinte minden sorban vegyél vissza 1 szemet, majd a 10 sornál már 3 soronként vegyél vissza egy szemet, egészen a végéig. Ha nem kötsz, akkor nagyon fontos, hogy az anyagból való vágás előtt varrd össze az anyagot, hogy annak ne legyen lehetősége felfoszlania a vágás után. A sapka rész egy nyújtott háromszög forma, míg a test rész egy téglalap formát ad ki.

5. Jöhet a ragasztás. A két lábat ragaszd a henger formájú test részhez. Ezután pedig ragaszd rá a fára vagy a koszorúra, úgy hogy a henger formát megtartsd. Ha nem ragasztod rá sehova, akkor az alját be kell varrnod, mint egy zsákét, úgy hogy a lábak kilógjanak. A lábakba rakhatsz drótot is, ha szeretnéd, hogy a manó álljon. A testet tömd ki vattával vagy más tömőanyaggal.

6. Fogd a karokat és ragaszd rá a felső részére a manónak, ezután jöhet a szakáll. Amelyet a képeken látható módon készíts el. A fonalat fésűvel tudod bolyhossá tenni, de kézzel is ki tudod bontani a fonalat, amitől, ilyen csavart göndör állagot kap.

7. Miután kész a szakáll, a tetejére ragaszd rá az orrot, úgy, hogy az orr kilógjon. Az orrot úgy tudod elkészíteni, hogy fogsz egy kis adag vattát, majd harisnyával körbe fogod és cérnával elkötöd, majd raksz rá még egy adag harisnyát, hogy szép bőr színe legyen az orrnak, ezt is elkötöd cérnával. A vége ne zavarjon, a sapka majd úgy is el fogja takarni, és az fogja adni az orr tartását.

8. Ezután jöhet a sapka. Tömd ki a sapkát, majd helyezd a manó testére úgy, hogy az orrnál kezded a ragasztást. Finoman lógjon ki a sapkából, majd pedig körbe haladva ragaszd úgy a sapka karimáját, hogy minden illesztést elfedjen.

 

És ezzel kész is a manó. Ha szeretnéd megnézni én, hogy készítettem el a manót, itt meg tudod nézni:

Jó alkotást, és sok manót 🙂

Tagged , , , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com