Póló festés textilfilc segítségével

Ajándéknak kiváló ötlet, de saját célra is igen ötletes és egyedi megoldás a mintás póló. Mikor belekezdtem, én karácsonyi ajándéknak szántam, és hihetetlen sikert arattam vele. Az anyagbeszerzés is egyszerű volt. Hihetetlen mennyi textilfilc közül lehet választani… és van fehér is, szóval a fekete pólók megfestése sem lehetetlen 🙂 Ráadásul nem kell hozzá rajzolni tudni, mert minta sablon használatával a póló festés nagyon egyszerű folyamattá válik.

A pólóra minta festése először bonyolultnak tűnhet, és azt gondolhatod, komoly kreatív erőre van szükséged hozzá, meg rajztudáshoz. Azonban egyikre sincs szükség, ugyanis egyszerű sablonos, átrajzolási módszerrel megoldható a tökéletes minta. Utána pedig már csak arra kell figyelned, hogy ne menj ki a vonalból… Mutatom 🙂

Szükséges alapanyagok:

– textil filc

-póló

-indigó papír

– nyomtatott minta

– ceruza

A minta kiválasztásával kezdődik meg az alkotási folyamat. Akár internetről lehet nyomtani egy mintát, vagy szabad kézzel megrajzolni, esetleg átmásolni. Én internetről szedtem le egy tűzmadár mintát, amit kinyomtattam akkora méretűre, amekkorát a pólóra akartam elhelyezni.

Ezek után a póló és a minta közé behelyeztem az indigó papírt, úgy hogy a pólót fogja meg átrajzoláskor. Ez a folyamat aprólékos, és fontos, hogy minden egyes vonal átkerüljön a pólóra. Ezt amúgy egyszerűen le lehet ellenőrizni. A ceruza színe ugyanis jelzi, de ha a színe nem is jelezné, ahol egyszer átmentél ott besüppedt a papír és érzékelhető az áthaladás tapintással is. Ez a folyamat persze csak világosabb színű póló esetén működik.

Fekete vagy sötét póló minta rajzolása:

Ebben az esetben más megoldásra van szükség. Habár létezik fehér és színes indigó, nekem nem sikerült beszereznem. Így ha valaki tud fehérindigót szerezni a folyamat teljesen hasonló, mint a fekete indigós folyamatnál. Azonban ha nincs fehér indigós papír akkor a következőt ajánlom. A mintát vágjuk ki. Rakjuk a pólóra, és egyszerű fehér krétával vagy textil krétával színezzük ki a kivágott mintát. De íme egy kép, így vágtam ki a baloldali sárkányt, hogy át tudjam rajzolni krétával egy sötétebb színű pólóra:

És miután megvan a minta csak ki kell festeni, színezni:

Amit még érdemes szem előtt tartani, hogy ha több színt használunk, illetve ha a mintán lesz kontúrvonal, akkor érdemes a kontúrvonallal kezdeni először. És utána kitölteni a minta belső részét. De el tudom képzelni azt is, hogy valakinek úgy megy egyszerűbben a minta rajzolás, hogy előbb kifesti a minta belsejét, és csak utána kontúrozza. Akárhogy is legyen, mind két megoldás jó lehet. Én mindenesetre először a kontúrt festettem meg először. Miután a festés kész, vasalóval, azaz hővel fixálni kell a mintát.

A folyamatról készült összes kép megtekinthető itt: textilficcel festés

+TIPP: Érdemes azt szem előtt tartani, hogy a textilfilcek színei fehér alapon fognak úgy, mint amilyen szín rá van írva. Így egy rózsaszín, zöld, kék pólónál számolni kell azzal, hogy a textilfilc színe módosulhat illetve nem fog olyan erőteljesen látszódni.

Nálam a fekete pólónál a fehér textilfilccel kétszer kellett átmennem, hogy annak ténylegesen fehér legyen a színe, nem pedig szürke. És a ciklámen pólónál a rózsaszín szín egyáltalán nem látszódott, így fehérrel kellett átfestenem a pólót, hogy a minta színe rózsaszínű legyen.

One thought on “Póló festés textilfilc segítségével

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com