PET palackból mikulás csizma – újrahasznosítás

Nemrég láttam, mikor valaki Pet palackból csinált mikulás csizmát. A leírás nem volt teljes és részletes, így egy picit megküzdöttem vele, de készen lett. Ez egy olyan alkotás, ahol fő szerepet kap az illesztéseknél keletkező rondább részek takarása… 🙂 Íme így készült a mikulás csizma:

Alapanyagok:

 • PET palack
 • piros anyag vagy filc
 • fehér szőrős anyag
 • fekete anyag vagy filc
 • díszek

Elkészítésének menete képekben (kicsi képre kattintva nagy lesz):

Elkészítésének menete:

 1. PET palackot lecsupaszítottam és ketté vágtam, majd a felső részéről a kupak részt is levágtam. Így kaptam meg a csizma formát.
 2. A csizma szár részét beborítottam textillel teljesen (ezt azért csináltam, mert azt hittem, nem fogja takarni a textil teljesen, amit majd másodszorra rakok rá, illetve olyan textilt sikerült vennem, ami átlátszó, és egy rétegben használva a palack látszódik, szóval ha te filccel dolgozol, akkor ezt a lépést hagyd ki), majd a másik részt is beborítottam, aminek a beborítása nem volt egyszerű. Ugyanis a csizma elejénél jó ha kicsit vagy egyáltalán nem gyűrődik az anyag, és ezt úgy kell megoldani, hogy hátul gyűrődjön az anyag, ahol úgy is majd takarásban lesz a dísztől. Ott már teljesen mindegy hogy néz ki. Persze ha te valamilyen nyúlós anyagot használsz, akkor nyert ügyed van, mert azt könnyebb a gömbölyű formákra rárakni gyűrődés nélkül.
 3. Kivágtam a talp részt, és az aljára fekete filcet ragasztottam.
 4. A talp részére ráragasztottam az előre bevont PET palackokat, úgy hogy az illesztésekre figyeltem, hogy csak középen fogom tudni a csizmát díszíteni.
 5. Felhelyeztem a hátsó piros textilt úgy, hogy a csizma elülső PET palackos részének is takarjam az oldalát, ezáltal létrehozva a valódi csizma formát, és takarva a rondább részeket.
 6. Fekete filc csíkot ragasztottam a csizma oldalára, ezzel létrehozva a csizma talp részét.
 7. Ráragasztottam a fehér anyagot, a csizma tetejére, belülre is behajtva, mert szerintem így szebben néz ki, ráadásul ha valaki felülről néz rá a csizma kibéleletlen belseje nem látszódik annyira, és a gyerek praclik is védve vannak így a PET palack szélétől tuti biztosan 🙂
 8. Ezután már nincs más dolog, mint takargatni a díszekkel. Igyekeztem én is, olyan díszekkel takarni ami itthon volt, és nagy felületen takarja az anyagot.

És ezzel kész is a Mikulás csizma. Jó szórakozást a csizmácskák készítéséhez 🙂

Tagged , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com