Otthoni kísérlet teamécses és a pohár videóval

Az életünk folyamán nagyon sok olyan fizikában közismert folyamat van, amely megcsodálkoztatja az embert. Legtöbbünk el se hinné, hogy ez megtörténhet, hiszen a fizika óra sokszor annyira unalmas volt, és még csak véletlenül sem történtek ilyen klassz dolgok az órán, amelyek bemutatták volna ezeket a fizikában ismert folyamatokat. A gyerekek ezeket a kísérleteket pedig nagyon szeretik. Nem csupán az ismeretük nő ezzel, hanem a világra is sokkal nyitottabbá válnak. Ráadásul nagyon jó móka a kísérletnek a részesévé válni. Ez az otthon is elkészíthető kísérlet, igen egyszerű, és nagyon látványos. A nyomáskülönbség változáson alapul. Ha teheted próbáld ki.

Alapanyagok:

  • tányér
  • víz
  • teamécses
  • pohár

A kísérlet menete:

1. A tányérba beleöntöd a vizet.

2. Meggyújtod a teamécsest és a vizes tányérra helyezed. (3 darab pénzérmét háromszög alakban elhelyezel a teamécses környékére, amelyre majd a poharat rá tudod rakni. Ez azért kell hogy a tányértól kicsit meg legyen emelve a pohár, és a folyadék könnyebben be tudjon szivárogni a pohár alá, és könnyebben kiegyenlítődjön a nyomás a pohárban, de e nélkül is működik a kísérlet. A lényeg, hogyha pénzérmét használsz, akkor fontos, hogy a víz szintje mindig magasabban legyen, mint a pohár alja, szája )

3. Tedd a poharat a vízbe a teamécses fölé.

4. Várd mi fog történni.

Íme egy videó a folyamatról:

Magyarázat:

Mikor rárakod a poharat a teamécsesre a vízbe, a levegő útját elzárod, és a pohár körüli levegő nem tud szabadon a pohár belseje és külseje között áramolni. Így lesz egy külső nyomás, ami a poháron kívül van és ami változatlan, és lesz egy belső nyomás, amely a poháron belül keletkezik. Az égő teamécses lángja egy idő után elkezd elaludni. Ez annak köszönhető, hogy a pohárban lévő levegőben az oxigén elég, és így az égés folyamata megszűnik. Az égés során meleg is keletkezik a pohár belsejében, aminek következtében a levegő részecskék sokkal gyorsabban kezdenek el mozogni. Azonban mikor a láng elalszik, a levegő lehűl és a nyomás lecsökken. A két légtér között nyomás különbség alakul ki, amelynek ki kell egyenlítődnie. Ezért a folyadék felszívódik a pohárba, amellyel a nyomáskülönbség kiegyenlítődik.

 

És ennyi is maga a kísérlet. Nem bonyolult, mégis nagyon látványos. Mindenkinek jó kísérletezgetést.

De amennyiben szeretnél borax kristályokat készíteni de nem tudod, hogyan fogj hozzá, mutatom neked a videós segédletet: Kristályosítás

 

Tagged , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com