Kristálynövesztés bóraxos oldatból, szerencsefához

Nemrégiben láttam egy külföldi oldalt ahol egy nő arról írt, milyen szép kristályok növeszthetőek a bóraxos oldatból. Fel tett pár képet is, amelyen látszódtak a kristályok. És a só kristályokhoz képest sokkal nagyobbak és látványosabbak voltak… Igen itt indult be a fantáziám, hogy bizony ebből szép dolgokat lehet majd alkotni, hisz a csillogó kristály kinézete igen magával ragadó tud lenni, főleg ha az nem kerül egy vagyonba 🙂 🙂

Végig jártam az összes létező boltot, de kicsiny hazánkban nem lehet bóraxot kapni. Pedig a bórax egy tisztítószer, mégpedig a klóros tisztítószerekhez hasonlóak. A gyógyszertárban meg furán néztek rám, és mondták ők olyat nem adhatnak nekem. Még jó hogy nem lincseltek meg, miket merek kérdezni 🙂 De végül is csak sikerült egy webshopot találnom, ahol árulják a bóraxot. Természetesen azonnal le is csaptam 2 kg-ra. Mondjuk a szállítással akadtak problémáim, de nem untatlak, a helyedben én is tűkön ülnék már, hogy mikor jön már az izgi rész 😀

MOST 🙂

A kísérlet sikerrel járt nagyon szép kristályokat tudtam növeszteni, nem horror áron és speciális eszközök nélkül. Habár némi változtatást eszközölnöm kellett, főleg a kristály megszínezését illetően, mert nekem egyáltalán nem akarta megszínezni az ételfesték a kristályt, bezzeg a tinta… jesszus még most is csupa lila a kezem tőle… 🙂 Szóval kesztyűt ne felejtsetek el húzni, a következő színeknél én sem fogom 🙂

Alapanyag:

 • befőttes üveg
 • víz
 • bórax kristályos formában (hasonlít a cukorhoz, így a konyhától nagyon messze érdemes tárolni, mert vegyszer és ha a gyerek lenyeli annak nagyon nem lenne jó vége, szóval fokozott figyelmet érdemel)
 • tinta (ha szeretnéd színezni)
 • zsenília drót
 • cérna
 • ceruza

Képek: (kattints a képre és nagyobb lesz)

Ételszínezékes kristály, a szín elvileg lila volt:

Tintás festés:

A kristály készítési folyamat lényege az, hogy egy olyan oldatot kell készíteni, amely már túltelített. Váááááá igen jól olvasod, picit vissza ülünk az iskola padba kémia órára, nyugi nem kell aggódni, kémiai képletekkel nem fogok jönni, habár a kémia fakultációkról sok minden rám ragadt… 😀 😀 Nem, nem vagyok stréber 🙂

 1. Szóval, azt kell csinálni, hogy 100 fokra kell felmelegíteni a vizet, azaz addig kell forralni a vizet, míg el nem kezd felforrni, bugyogni. Ha ez megvan, akkor óvatosan bele kell tölteni a befőttes üvegbe a forró vizet. (Ezt is óvatosan, mert ha hideg befőttes üveg találkozik a forró vízzel szétpattanhat, érdemes igen forró vízzel átöblíteni a befőttes üveget, mielőtt beletöltöd a forró vizet így kisebb az esélye az üveg törésnek, nekem eddig még egy sem törött el a kezemben kop-kop)
 2. Miután meg van a forró vized a befőttes üvegben mehet bele a bórax adagonként. Fontos hogy folyamatosan kevergesd az oldatot. A forró víz hatására könnyebben fog oldódni a kristály. Annyi bóraxot kell tenni az oldatba, hogy az utolsó adag oldódásából még maradjon pár szemcse, ami nem tud már feloldódni a vízben, mert annyira telített az oldal. Ha számszerűsítenem kell a dolgokat, akkor az arányok a következőek. 1/4 bórax kristály és 3/4 forró víz. A víz forralása nem hagyható ki a folyamatból, mert a forró vízben sokkal több kristály oldódik fel, mint a hideg vízben. Hideg vízben ezért nem lehet telített oldatot készíteni.
 3. Ezt követi a színezés tintával, persze próbálkozhatsz te is ételfestékkel, de hidd el halott ötlet, vagy igen halovány lesz az eredmény. Ha szép mély színeket szeretnél mindenképp a tintát válaszd.
 4. Fogd a zsenília drótot és a megfelelő formára hajlítsd össze, majd a tetejére köss egy cérnát. Ezzel a cérnával fogod belógatni a zsenília drótot az oldatba. Ez azért kell, mert az üveg alján is erőteljesen el fog kezdődni a kristályosodás, és nem lenne jó ha az alkotásod ráragadna a befőttes üveg aljára és nem tudnád kiszedni.
 5. A ceruzára rögzítsd rá a cérnát és így rakd rá a befőttes üveg tetejére a ceruzát, amelyen már lóg zsenília drót. Takard le egy karton lappal az egészet, hogy a vízpára ne gőzölögjön szét a szobában.
 6. Hagyd 12 óráig az egész kísérletet, és várd, hogy a kristályosodás magától megkezdődjön.
 7. Én egy teljes éjszakára szoktam benne hagyni az oldatban, és ha még több kristályt akarsz a zsenília drótra, akkor az egész folyamatot ismételd meg még egyszer. Vedd ki a kikristályosodott zsenília drótot, majd az üvegben forrald fel ismét az oldatot, tegyél még hozzá bóraxot, kevergesd, és lógasd bele megint a már kikristályosodott zsenília drótot. Ismét pihentesd 12 óráig. (Én az oldatot úgy melegítettem fel újra, hogy a befőttes üveget beleraktam egy edénybe amiben víz volt, és közben kevergettem az oldatot, addig míg a lábasban lévő víz felforrt. És a kevergetés közben adtam hozzá kb olyan 3-4 kanálnyi bóraxot. )

Az eredmény magáért fog beszélni 🙂

Mit kell tudni a bóraxról:

Emberek esetében 0,1-0,5 g/testsúlykg bórax mérgezést, halált okozhat. A szervezetből a vesén keresztül, nagyon lassan ürül ki. Vesebántalmakat, májbántalmakat, és egyéb betegségeket válthat ki.

De amúgy a bóraxot, élelmiszer ipar, kozmetikum gyártásban és tisztításra is használják. Szóval kicsi mennyiségben a mindennapokban is találkozunk vele. Viszont mivel nagy mennyiségben kell használni ennél a kísérletnél, így fokozott figyelmet igényel. A lényeg ne nyeljük le, és ha rácseppen a kezünkre az oldat mossuk le bő vízzel. És ugye gyereket ne engedjünk a közelébe, főleg ne kisgyereket.

Kristályfa elkészítése:

 1. A már megszáradt zsenília kristályt hozzá ragasztottam egy vastagabb dróthoz.
 2. A vastag drótot a réz színű vékony dróttal sokszor köbe tekertem.
 3. Hozzáragasztottam a kőhöz a drótot, és a ragasztást mohával takartam el. A moha száraz volt, és ételfestékkel színeztem meg. Ettől lett zöld színe ismét, mert amúgy meg sárgára száradt meg.

És el is készült ezzel a kristály fa. Mondjuk párás helyre nem érdemes rakni, mint a fürdő vagy a párásabb konyhák, de a lakás egy szép dísze lehet.

+TIPP: Ha a kristályt lekened lakkal, akkor megakadályozod, hogy érintkezzen a környezeti levegővel párával, ráadásul ha véletlenül a gyerek kezébe mégis belekerül a fa, akkor a lakkot fogja nyalogatni nem pedig a bórax kristályt. És nem utolsó sorban a takarítása is egyszerűbbé válik majd a fának. Mivel a lakkról könnyebben letörölhető a por mint a bórax kristályról. 🙂

Íme a bórax kristály képződéséről egy videó:

 

Tagged , , , , , , ,

5 thoughts on “Kristálynövesztés bóraxos oldatból, szerencsefához

 1. […] Hogyan készül a szerencsefa? Tovább a cikkhez… […]

 2. Szia!
  A bóraxot már mindenhol kerestem, de sehol sem tudok venni. Gyógyszertárban is azt mondták, hogy betiltották… Hogyan tudnék hozzájutni?

  1. A bóraxhoz webshopon keresztül fogsz tudni hozzájutni, itt egy árgépes lista: http://www.argep.hu/trend/BORA/Borax.html

   1. Köszönöm! 🙂

 3. […] De amennyiben szeretnél borax kristályokat készíteni de nem tudod, hogyan fogj hozzá, mutatom neked a videós segédletet: Kristályosítás […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com