Házi, otthon ültetett mandarin fácska.

Most már kb 3 éve ültettem el a mandarin magocskáimat, és nézem hogyan cseperednek, azaz cseperedik, mert bizony csak 1 db maradt meg. A legtöbb 7 hónapos korában adta meg magát. De legalább egy megmaradt az én rideg tartásomban.

A boltban vásárolható gyümölcsökből kinyerhető magok csíráztatása, mondhatni igen kétséges feladat. Nem csupán azért, mert a magok esetleg sérültek, vagy olyan hatásoknak voltak kitéve, ami a csírázóképességüket befolyásolná, hanem, mert közrejátszik, hogy az anyanövény milyen növény is volt valójában.

Persze most belemélyedhetnénk a növények szaporításába, növénytermesztésébe, és keresztezési eljárásaiba, de nem teszem, nem mintha nem tudnám 🙂

A lényeg a lényeg, hogy génmódosítás nélkül is kifoghatunk egy olyan magot, ami nem olyan ellenálló példányhoz fog vezetni. Ezért érdemes több magot kihajtatni, hogy a végére maradjon egy két példány. Amúgy gyümölcs fajtától is függ a végeredmény és az életképes példányok száma. A mandarinnál a megmaradási arány kifejezetten kevésnek mondható. 30-ból 1 példány. De mondjuk a datolyánál ez az arány jóval nagyobb 12-ből 9 példány. Szóval senki ne keseredjen el, ha a mandarinjai nem lesznek mandarin fácskák. Inkább kezdje egy jóval egyszerűbb növénykével, mint a paradicsom, paprika, borsó, vagy esetleg a datolya.

De ha valaki mégis mandarin fát szeretne, akkor jól figyeljen. A napokban olvastam amúgy hogy valaki 59 évig gondozott egy citrom fát Magyarországon, aminek mostanra lett 1,5 kg-os termése. Azért ez elég hosszú idő ám. Ezért nem is csodálkozom, hogy az én 3 éves kis mandarin csenevészem nem is olyan nagy. Úgy látszik sok idő kell neki, míg az itthoni körülmények között nagy fácskává cseperedik. Ráadásul a megfelelő napfényigénye sincs meg teljesen. Habár tudom, hogy a Keleti fekvésű helye nem a legideálisabb számára… de sajnos nincsen más lehetőség. Amúgy a DK fekvés lenne a legjobb vagy ha kap még a DNY-i fényből is.

No de térjünk rá a csíráztatásra. A csíráztatás nyugodtan lehet csinálni egy vízzel átitatott zsepiben, vagy egyszerűen dugjuk le a magot a földbe kb 1,5 cm mélységig. Én a papírzsepis lehetőséget választottam. Körülbelül 1,5 hét volt, míg a magok elkezdtek csírázni:

Majd átültettem virágföldbe a magokat.

1 hónapos állapot

Ezután már nem volt más dolgom, mint várni, hogy nőjenek. Még egyszer szétültettem őket, hogy megfelelő helyük legyen a növekedéshez. Aki akarja eleve nagyobb távolságra ültetheti el a magokat, hogy később ne kelljen ismét szétültetni őket.

Igyekeztem nyáron kint tartani a melegben, és mikor jött a rossz hűvös idő, akkor meg be hoztam a házba a növényt. Az optimális hőmérséklete a 21C, de szerintem 24-25C-ban sem panaszkodik a növény.

Tehát 3 év elteltével így néz ki:

Remélem még sok ideig megmarad, és egyszer, majd, lesz neki termése is, ami előreláthatólag körülbelül még legalább 5 évnyi növekedést jelent, de az is lehet, hogy többet… majd kiderül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com