Gyertya öntés házilag, így csináld egyszerűen

Idén nem akartam új gyertyát venni az adventi koszorúra, mert igazából a tavalyi sem égett sokat, és teljesen jók lettek volna. Na de már megkezdett gyertyát nem akartam a koszorúra rakni, ezért kitaláltam, hogy akkor a tavalyiakból csinálok újakat, hisz miért ne. A változatosság kedvéért raktam bele illóolajat is, aminek köszönhetően illatos gyertyák lettek az adventi gyertyáink. Ráadásul a lányok csinálták saját kezükkel, szóval nagyon büszkék voltak magukra 🙂

Alapanyagok:

 • használt gyertya
 • sörös doboz
 • egy fazék forró víz
 • egy pohár hideg víz
 • zsírkréta ha színezni szeretnéd a viaszt, én nem színeztem, mert nekem lila volt a külseje a gyertyának.

Képek:

Elkészítésének leírása:

 1.  A használt gyertyát összevágtam késsel, ügyelve a kanócra, hogy az egyben maradjon, mert fel akartam még azt is használni.
 2. Felraktam közben a vizet forrni.
 3. A sörös doboz szélét visszahajtottam, hogy még csak véletlen se adjam meg a lehetőségét a sérülésnek. Utólag jól megveregethetem a hátam, mert így legalább kényelmes volt az elején a sörös dobozt a forró vízbe nyomni.
 4. Miután megfelelő mennyiségű viasz volt a sörös dobozban, a doboz nem lebegett a vízen, és nem kellett lenyomni a vízbe.
 5. Miután felforrt a víz, utána levettem a tűzről az edényt, kevergetéssel az összes viasz megolvadt, kezdhettem a gyertya készítést.
 6. A kanócról levágtam a már elhasznált részt, és belelógattam a meleg viaszba, majd beleraktam a hideg vízbe. A vízből kivettem, majd leszedtem róla a vízcseppeket, és újra a meleg viaszba raktam pár másodpercre, majd ismét a víz jött. -> így rétegeződve fog dagadni a gyertya
 7. Jó sokáig kell csinálni, legalábbis addig, amíg a kívánt vastagságot el nem éri a gyertya. Az aljából néha lehet vágni, kicsit hajlítgatni. Mindenesetre amikor meleg a viasz könnyen lehet formálni.

Ha igazán különlegeset akarsz akkor készíts több színű viaszt és a megfelelő sorrendben mártogasd a viaszokba, így igazán különleges szivárványos viaszt is tudsz készíteni.

A lehetőségek száma tényleg nagy, és nagyon szép dolgokat lehet készíteni gyertyából is.

A gyertya viasz nem olyan vészesen forró, jó ok nem azért van hogy belenyúlkáljon bárki is, de így megolvasztva nem olyan forró, mint mikor frissen az égő gyertyából cseppen egy csepp a kezedre, és a ragasztópisztolyos történethez képest, meg sehol sincs. Én már csak tudom, épp ma sikerült ragasztópisztollyal picit megégetnem magam.

De bátran ajánlom, mert a kis 5 és 7 évesem teljesen szabadjára volt engedve, és ők nem az a fenéken ülő típusú gyerekek. Persze a szülői felügyelet elengedhetetlen, de egy hosszú kanóc megold jó sok problémát 🙂

+TIPP: Mikor látod, már hogy a sörös doboz tetejénél ahol a viasz legteteje van, el kezd dermedni a viasz, akkor melegítsd meg újra a vizet amiben a sörös dobozod áll. És ha az egész művelet alatt a meleg vízben tartod a sörös dobozt, akkor nem kell olyan sokszor melegítened.

+JÓ TANÁCS: újságpapír legyen az asztalon a művelet alatt, mert a viasz szokott csöpögni

Tagged , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com