Fimo vagy Sculpey süthető gyurma?

A süthető gyurmák között is igen széles a választék, volt időszak, mikor még csak a Fimo termékeit lehetett kapni Magyarországon, aztán szépen sorjában megjelent a többi márka is. Ami nem baj, mert legalább lehet válogatni, azonban mindet kipróbálni… hát, inkább jobb elsőre belenyúlni abba ami tényleg nem okoz csalódást, és nem veszi el a kedvet az alkotástól. Szóval süthető gyurma és süthető gyurma között is van különbség 🙂

Most a Fimot és a Sculpey gyurmát hasonlítottam össze. A választás oka, pedig az volt, hogy ezt a két fajta gyurmát tudtam beszerezni.

Ez készült a Fimóból:

Jelzem a fa még nincs teljesen kész, mert még igen sok virágnak kell rá kerülnie, de azért megosztottam, hogy nagyobb darabok is készülhetnek ebből a gyurmából is.

Ezek pedig Sculpeyből:

Ránézésre nem igazán mondható meg, melyik milyen. Mindegyik alkotás szépre sikeredett. De én most elmondom milyen volt dolgozni vele, és milyen marad hosszabb idő után az elkészült darab.

Fimo:
1.Keménység:
Mikor a kezedbe veszed a gyurmát keménynek érzed. Csakis a kéz melegeddel és a gyurma gyúrásával tudod “lazítani” a süthető gyurmát. Edzet kezekre lesz szükséged, főleg, ha nagyobb darabkákat kell megformáznod. Tehát összességében a gyurma kemény, még akkor is mikor frissen bontod ki a csomagolásából, emiatt kicsit nehezebb vele dolgozni.
2.Alakíthatóság:
Miután kéz melegre lett gyúrva, egész jól alakítható, azonban egy picit még mindig keménynek és nehezebben formálhatónak tartom. Persze nem azt módom, hogy nehéz vele dolgozni, inkább azt, hogy mikor a munkadarab kicsi lágyságot kívánna, akkor vagy vékonyabb gyurmával dolgozol vagy egy picit bonyolultabb lesz a munkafolyamat.
Képzeld azt el, hogy mikor épp nagyban gyurmázol, és a szépen lesimított felülethez a körmöd picit belenyomódik, az kevésbé fog látszódni, és könnyen el lehet simítani, mintha ott sem lett volna az a körömnyom. Szóval meg van ám ennek is az előnye, és persze a hátránya is. Határozott vonásokat, és kialakítást igényel.
3.Sütés:
A sütés közben nem igazán lehet érezni kellemetlen illatokat. Mikor kinyitod a sütőt van egy enyhe jellegzetes illata, de nem vészes. A sütő belsejében lerakódás nem igazán tapasztalható, habár egy kevés biztos jut a sütőbe, hiszen a gyurma valamennyi vizet és egyéb anyagokat kiereszt magából sütés közben.
4.Sütés utáni állapot:
Egy igazán remek anyag keletkezik sütés után a gyurmából. Igen ellenálló és jó a tartása. Még gyűrűt is késztettem ebből a gyurmából, és igen jól tartotta magát, akkor is mikor meg volt terhelve az ujjam szatyrokkal. Persze azért túl nagy nyomást nem bír ki, szóval ha egy 3 kilós téglát pakolsz rá, akkor lehet megtörik már a gyurma. Persze szerencsére ennek az anyagnak nem kell ekkora súlyt kibírnia. 🙂 Összességében egy nagyon jól megbízható eredményt kapunk, ami nem törik, nem repedezik egy könnyen.
5. Ár:
Néha sírok, mikor az árára gondolok… 🙁 Persze nem esem letargiába :), de kétszer meggondolom, hogy mikor használom ezt a márkát.
Sculpey:
1.Keménység:
Ez a gyurma igen puha, persze ezt is át kell gyúrni alkotás előtt, de sokkal könnyebben lehet gyúrni. Hamarabb lehet alkotni vele. Azonban az ujjlenyomatok és körömlenyomatok könnyebben rákerülnek, és az eldolgozásuk, kicsit nehezebb. Persze nem lehetetlen. 🙂
2.Alakíthatóság:
Jól alakítható, puha.
3.Sütés:
Kicsit furcsálltam, hogy ennél a gyurmává már sütés közben érzékelhető volt egy jellegzetes szag. Gondolom azért, mert több volt a nedvesség a gyurmában, ami sütés közben elpárolgott belőle. Persze nem kell füstre gondolni illetve olyan szagra, mikor épp olajban sül a rántott hús, de azért egy szellőztetést megért a történet.
A sütőben szemmel látható lerakódás nem tapasztalható, de biztos vagyok benne, hogy valamekkora réteg lerakódik a sütőben ekkora méretű párolgás során. Tehát érdemes az ételkészítésre használt sütőt ecetes meleg vízzel áttörölni.
4.Sütés utáni állapot:
Csalódtam, mikor a gyerekeknek oda adtam az elkészült alkotásokat, ugyanis elkezdett törni és repedezni a kisütött gyurma. Persze tudom az én gyerekeim kezében semmi sincs biztonságban, de az én kezemben is szétmorzsolódott egy két darabka virág. Tehát önmagában nem igazán jó, viszont mikor a könyvre ragasztottam rá a gyurmát, annak nem lett semmi baja, nem töredezett, szépen megtartotta a formáját.
5. Ár:
Sokkal kedvezőbb az ára, szinte minden alkotó számára elérhető, megengedhető.
Összegezve:
A Fimo süthető gyurma inkább művészeknek és ékszer gyártóknak alkalmas, illetve azoknak akiknek a minőség megfizethető. Míg a Sculpey mindenki számára aki otthon szeretne kreatívkodni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com