Filc tulipán készítése anyák napjára is

Filcből nagyon sok szép dolgot lehet készíteni. Természetesen élethű tulipánt is, amit akár anyák napjára lehet az édesanyáknak odaadni, vagy az ablakpárkányba elkészíteni, hogy a lakás ezáltal még színesebb legyen. Az elkészítése igen egyszerű. Nem szükséges hozzá semmilyen alap tudomány, sőt még gyerekek is elkészíthetik, persze a picit nagyobbacskák, mivel, hogy tűvel kell varrni, de az én 6 évesem simán elkészítette ezt a tulipánt a segítségem nélkül. Csak megmutattam neki hogyan kell csinálni, és már csinálta is.

Pedig huhhh de féltettem, nem akartam a kezébe tűt adni, hisz még olyan picinek gondoltam, úgy gondoltam ehhez még nőnie kell. De hatalmasat tévedtem, még jó hogy ennyire ragaszkodott ahhoz, hogy ő márpedig varrni szeretne. Mert nem elég, hogy megtanulta, és nem elég hogy élvezte, de nagyon büszke is volt magára, mikor elkészült a remek alkotása. Szóval nagy boldogság volt nálunk aznap 🙂

No de ne trécseljek már annyit ugye 🙂 Mondom és mutatom is gyorsan hogyan lehet elkészíteni ezt a filcből készült tulipán virágot.

Alapanyagok:

 • filc
 • hurkapálca
 • tű, cérna
 • cserép

Elkészítésének menete:

filc mintafilc tulipánfilc varrásatulipán készítésetulipán varrásfilc összevarrásatulipán aljatulipán hurkapálcatulipán levéllevél varrásavarrástulipán levél

 1. Vágd ki a tulipán virágát. A mintán 6 db recét látsz. Ez azért 6 db, mert a tulipánnak 6 szirma van, amely a régi ábrázolásokból fent maradt, ezért van az ha oldalnézetből mutatják a tulipánt akkor látszódik a jellegzetes tulipán 3-as szirom minta. Az aljára pedig azért kell a rece, mert ennek menték fogod összevarrni a filcet, és így lesz szép kör formájú a virág.
 2. Hajtsd félbe a mintát és a szélén varrd össze, figyelj arra, hogy felül a szirmokat nem kell összevarrni, csak alul.
 3. Így néz ki az oldal varrása.
 4. Az első szirom össze varrás az alján.
 5. Második szirom összevarrás az alján.
 6. Amikor az összes szirmot összevarrtad az alján így néz ki. Fontos, hogy úgy varrd össze az alján a szirmokat, hogy egy pici lukat hagyjál a hurkapálcikának, hogy bele tudd illeszteni a pálcát a tulipán virágába.
 7. A hurkapálcikára kenj egy kis ragasztót, majd úgy dugd bele a hurkapálcikát a filc virág alján lévő lukba. Ezáltal rögzíted a filc tulipánt a hurkapálcikához.
 8. Amíg szárad a filc virág, elkészítheted a leveleit a tulipánnak. A képen látható mintához hasonlót vágjál ki a zöld filcből.
 9. A hurkapálcikára font körbe az anyagot. Ez azért szükséges, hogy a filcnek legyen egy kis tartása, és ne konyuljon lefele. Érdemes varrni az anyagot, nem pedig ragasztani, de elképzelhetőnek tartom, hogy meleg műanyag pisztoly segítségével is elkészíthető a tulipán. Habár varrva szerintem szebb lesz a végeredmény.
 10. Varrd rá az egyik levelet a másikra, így élethűbb lesz a dolog.
 11. Ha ezzel készen vagy, nincs már más dolgod, mint a cserépbe raksz kavicsot, homokot, hungarocelt, gyurmát stb. ami megtartja a virágot, ha beleszúrod a cserépbe a tulipánt. Ha akarod erre rakhatsz egy fedő filcet is vagy mű füvet, így nem a kavics, gyurma egyéb fog látszódni. De ez már tényleg ízlés dolga. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com