Egyszerű gyöngykarkötő fűzése gyerekkel – gyöngyfűzés

A nyári szünet közeledtével bizony igen hosszúnak tűnnek a napok. Főleg, ha nem igazán tudják a gyerekek a vízparton tölteni a nyarat. És bizony sokszor előfordul, hogy a szülőknek nincs pénzük vagy lehetőségük arra, hogy az egész nyarat a Balaton parton töltsék, vagy hogy éppen leküldjék a gyereket a nagyihoz, aki a Tisza partján lakik. Van hogy a gyerekek a panelszoba meleg és elviselhetetlen foglyává válnak. És ilyenkor jó, ha valamivel el tudják foglalni magukat, hogy ne buggyanjanak meg, és ne csak a televíziót bámulják naphosszat. Az elfoglaltság pedig nem más mint a gyöngyfűzés.Ezeket a mintákat a gyerek szinte egyedül is meg tudja fűzni. Önállóan el lesz velük, úgy, hogy nem csupán elfoglalja magát, hanem fejleszti is önmagát.

A gyöngyfűzés ugyanis fejleszti a türelmet, a finom motorikus képességeket, és nem utolsó sorban a gyermek önbizalma és személyisége is erősen fejlődik azáltal, hogy sikerélményben lesz része.

Szóval csak bátran adjatok a gyerekek kezébe gyöngyöt, damilt, had fűzzenek, az elgurult gyöngyszemeket a porszívó meg úgyis összeszedi. 🙂

Egy egyszerű karkötő gyöngyfűzése:

A minta az első képen látható, azzal az eltéréssel, hogy az 1 db átfűzött gyöngy után 5 -5 db gyöngyöt kell felfűzni az egyik, majd a másik damilra.

Gyöngyfűzés lépései:

  1. Először meg kell csinálni a golyót, ami majd a karkötő egyik kapcsa lesz. A videóban jól látható, hogy először egy gyöngy szem lesz átfűzve a két végen, majd a szálakra 1-1 db lesz rárakva, majd a következő 1 db gyöngyszemet ismét áthurkoljuk mindkét szálon. Ezután ismét 1-1 szem lesz ráfűzve a szálakra és jöhet megint egy áthurkolás, és ismét 1-1 szem, majd egy árhurkolás és ismét 1-1 szem a következő áthurkolás pedig a legelső szemmel fog megtörténni. Így összehúzódik  egy gömbféleséggé a minta.
  2. Ezután a két damil szálat össze kell fogni, és rá kell fűzni legalább 8 szem gyöngyöt.
  3. Ezt követi egy szem áthurkolás a két damil szállal és 1 gyöngyszemmel.
  4. Hurkolás után jön a vajszínű 5-5 darab gyöngyszem.
  5. Majd a bordó 1 szemmel az áthurkolás.
  6. Az 5-5 szem felfűzését és az áthurkolást addig érdemes csinálni, amíg el nem érjük a kívánt hosszúságot.
  7. Ezután ismét fogd össze a két damil végedet és fűzzél rá ismét 8 szem bordó gyöngyöt.
  8. Ezután jöhet ismét az 1 szemmel az áthurkolás, majd damilszálanként 7-7 szem, és a végén egy hurkolás.
  9. Ezután már csak le kell csomózni a damilt, és kész is van a karkötő. Pont mint a videóban.
Tagged , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com