Barbie baba ruha készítése bonyolult szabásminta nélkül

Bizonyos helyzetek bizonyos fokú kreativitást igényelnek. Ebben a helyzetben is szükség volt egy ötletre. Nem volt kedvem szabásmintákkal bajlódni, de szerettem volna nem rugalmas anyagból készíteni Barbie ruhákat. Olyanokat, amik jól mutatnak, amik szépek, és rásimulnak a baba testvonalára. Úgy hogy kicsi töprengés után, és néhány szabásminta megtekintése után ezt találtam ki. A baba ruha elkészítése így nagyon egyszerűvé vált.

Tehát úgy döntöttem egyszerű téglalap lesz a ruha és azt fogom a baba vonalához igazítani. Igen tudom, ez nem szokványos módszer, de így garantáltan nem fogod elrontani a ruhát, ugyanis pont olyan lesz és akkora, amekkorát varrsz, mert rá varrod a ruhát a babaára. 🙂

Ok elismerem a varrónők nem így csinálják, de én nem vagyok varrónő csak egy anyuka, akinek a lányai szeretnek babázni, és nem akarok kiadni ezreket a baba ruhákért, azonban szeretem a szépet és a minőségi dolgokat 🙂

Felkészültél? El sem hinnéd milyen egyszerű és milyen szép dolgokat lehet készíteni. Íme néhány ötlet, tőlem:

Alapanyag:

  • textil
  • cérna, tű
  • díszítő elemek
  • és természetesen te 🙂 de a mosolygós te 🙂

Elkészítése:

  1. Vágunk egy 16 cm x 9 cm- es téglalap anyagdarabot. Beszegjük a szélét. Azaz felhajtjuk, majd rávarrjuk a tépőzárakat. A tépőzárak jó ha nagyok, mert könnyen kezelhetőek így egy gyerek számára is. Ráadásul a tépőzár nem tud olyan könnyen leesni, és tovább is tart. Nem baj ha a tépőzár nagyon elütő színű. Sőt szerintem még hasznos is, így biztos nem kerüli el senki figyelmét, hol lehet a ruhát ki be nyitni, és egyszerűen feladni a babára a ruhát. A tépőzár olyan helyre kerüljön, ahol a ruhát jól tudja összezárni. Így alap esetben én 2 db tépőzárat helyeztem el. Egyet felül és egyet a baba derekánál. Fontos, hogy az anyag is befolyásolja, hogyan helyezzük el a tépőzárat.

Míg egy könnyed pamut anyag szépen rásimul a ruhára addig a taft és a vastagabb szatén nehézkesebb. Több helyen kell rögzíteni. A kord annak ellenére, hogy vastag anyag, mégis rásimul a baba vonalára. Szóval érdemes ezt az anyagot is választani, főleg ha találunk a vékonyabb hímzett kord anyagból egy kevésékét.

  1. A tépőzár felvarrása után, kifordítva anyjuk a babára a ruhát, és gombostű segítségével az anyagot ráigazítjuk a testére, úgy hogy a lehető legkisebb gyűrődést lássunk a ruhán. Így sikerül kialakítani a ruha mell részét, illetve a szűk derékvonalat.
  2. Ha gombostűvel rögzítettük az anyagot, akkor egyszerűen varrjuk meg az anyagot. Miután a varrással végeztél szedd ki a gombostűket, és vágd le a felesleges anyagot, figyelve arra, hogy a varrásba ne vágjál bele. Miután levágtad a felesleges varrást paplan öltéssel varrd végig még egyszer a területet, lezárva ezzel az anyag szélét. Így megakadályozod az anyag tovább foszolódását. Ha biztosra akarsz menni, varrd át még egyszer az egészet. ( Én végigszoktam, így már nem igazán tud a varrásnál elszakadni az anyag) a másik oldalt is csináljuk meg.
  3. Miután kész, csak ki kell fordítani és a babára kell adni. 🙂 Ezután jöhet az alsó rész rávarrása. A szoknya rész teljesen választható méret, attól függően rövid vagy hosszú, esetleg buggyos vagy szűk szoknyát szeretnénk a felső részhez varrni. A hosszú szoknyához, én 32 cm x 17cm -es téglalapot szoktam kivágni. Ez buggyos is, és hosszú is. A képen a vörös fehér virág mintás ruhánál látod.
  4. Ezután már tényleg a díszítés jön, eldöntheted, hogy a szoknya aljára varrsz esetleg egy elütő színű anyagot, vagy csinálsz váll pántot rá, esetleg varrsz rá övet vagy mell részénél valamilyen anyagot, hogy kiemelje a ruha szabásvonalát. Esetleg ragaszthatsz rá flittereket, vagy textil festékkel rajzolhatsz az anyagra is. Szóval csak a fantázia szabhat határt.

Ha szatén anyagot választasz ennél a ruhakészítésnél, akkor számolnod kell azzal, hogy oldalt gyűrődni fog az anyag és nem fog olyan szépen a baba derekára rásimulni a ruha. Ezt úgy tudod elkerülni, ha összecsippentve ismét összevarrsz egy kis anyagot azonban merőlegesen az előző varráshoz képest. Elég csak 1 cm nagyságban.

A folyamat összes képét itt tudod megtekinteni: Képek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com