Amőba játék újrahasznosított dolgokból

Miután elkészült ez a játék, nem gondoltam volna, hogy ekkora sikert fog aratni a gyerekeimnél. Hiszen egy egyszerű 3×3-as táblát készítettem, csak a figurákhoz, aminek igen korlátozott a lépési száma. Egy nagyobb táblával, meg ugye hosszabb ideig el lehet játszani. Még mázli, hogy a gyerekeim elég kicsik a nagyobb táblához, de nem annyira, hogy ne tudjanak játszani vele 🙂 (5-7 évesek)

Szóval akinek nagyobbak a gyermekei nagyobb táblát csináljanak, és több bábut, akinek meg kisebbek a gyermekei, azok nyugodtan választhatják a kisebb táblát 🙂 Amúgy más fajta tábla is készíthető, pl a malom is egy remek elfoglaltságú játék, és legalább megtanítja a porontyokat a gondolkodásra és a stratégiai lépésekre. Huhhh érzem egy malom táblát is készíteni fogok ezekhez a bábukhoz. 🙂

No de maradjunk most az amőba játéknál. Így készítettem el.

Alapanyagok:

  • karton
  • acrylfesték
  • alkoholos filc
  • decoupaqe lakk -> ez csak ajánlott

Elkészítésének menete képekben: (ha rákattintasz nagy lesz a kép)

Szöveges leírás:

  1. A kavicsokat a Duna parton gyűjtöttük a gyerekekkel, igen sokféle kavics található, de most ehhez a játékhoz a lapos kavicsok a legjobbak, amik körülbelül akkorák, mint egy 5 éves gyerek tenyere. Összesen 10 db kavicsra lesz szükség. Természetesen ha nagyobb táblát készítesz, akkor ennél több kavicsra lesz szükséged.
  2. Festés előtt eldöntöttem, hogy az én általam készített kavics figurák bogarak lesznek, az egyik katica, míg a másik valami csíkos zöld bogár. Ennek megfelelően válogattam össze a festékeket. Amúgy én egyszerű tempera festéket használtam, mert úgy is akartam rá rakni a decoupaqe lakkot, hogy fényes legyen a végeredmény. De ha valaki acryl festéket használ, akkor az jóval tartósabb a temperánál, és víz hatására sem jön majd le a kavicsról miután megszáradt.
  3. Befestettem a kavicsok egyik oldalát, majd megvártam míg megszárad, és utána a másik oldalát is. Miután mindkét oldala megszáradt, akkor kezdtem a mintát ráfesteni az egyszínű kavicsra.
  4. A bogarak szemeit egy fehér pöttyel készítettem, és miután a fehér pötty megszáradt csak utána raktam bele a fekete pöttyöt, hogy nehogy szétfolyjon a két festék egymáson. A teljes száradás után kentem be a kavicsokat decoupaqe lakkal. Először az egyik oldalát, majd száradás után a másik oldalát. A kép kicsit csalóka, ne papíron szárítsátok a lakkot, mert akkor meg fogja fogni a papír. Tehát fán, vagy műanyagon száradjon a kavics a decoupaqe lakkal.
  5. Amíg száradtak a lakk egy doboz oldalát szétvágtam. 5×5 cm-es négyzeteket rajzoltam rá, a képen látható módon négyzethálósan alkoholos filccel. Azért alkoholos filccel, mert az szépen és fixen fogja meg a kartont. Sima filccel nem próbáltam, de amúgy az is ehet teljesen jó erre a célra. De aki szeretné, az szerintem festheti is a csíkokat a festékkel, viszont akkor nagyon ügyesnek kell lennie, hogy a festés egyenes legyen.
  6. A tábla szélére papír csíkokat ragasztottam úgy, hogy túlhajoljanak a táblán, és a hátulján is ugyan úgy nézzen ki mint elől. Ezáltal kapott egy designos és esztétikus külsőt a tábla, és el lett takarva a karton lap vágási széle.

 

Ezután pedig nincs más dolog, mint játszani a játékkal. A gyerkőcök élvezni fogják, és nem került egy vagyonba sem. És a legjobb az egészben, hogy a játék elkészítésébe bevonhatóak a gyerekek is. Hisz ők is festhetik a kavicsokat 🙂 🙂

Tagged , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com