Honnan ismered fel gyorsan, ha egy telefonos érzelmi manipuláció áldozata vagy

Sajnos a világ nem olyan veszélytelen mint azt gondoljuk. Mindig is voltak olyan emberek, akiknek a szándékai nem voltak tiszták.  Ezek az emberek legtöbbször úgy akarnak hasznot és előnyt kovácsolni önmaguk számára, hogy a másik embert kihasználják.

Ebben az esetben pedig tudatos kihasználásról van szó. Ugyanis az elkövető előre megfontolt szándékból csinálja azt a manipulációt, és legtöbbször érzelmi manipulációt, amellyel olyan negatív érzelembe taszítja a bántalmazottat, amivel irányítani tudja. (És sajnos szép számban vannak olyan emberek, idősek, gyermekek, akik nincsenek erre felkészítve)

Ha ehhez pénz is társul, az már bűncselekménynek minősül. Sajnos az érzelmi zsarolást a magyar jogrendszer nem bünteti, csak akkor ha valamilyen bebizonyítható pénz kár keletkezik általa. Pedig az esetek többségében érzelmi bántalmazásról beszélünk, amely mellé társul az anyagi kár. Hiszen érzelmileg hozzák a bántalmazottat olyan helyzetbe, hogy automatikusan az "ősagy" azaz az érzelmi központ kapcsol be, ezzel kizárva a logikus kéreg részeket. Ennek következtében pedig a bántalmazott nem átgondoltan, meggondolatlanul cselekszik.

Ezzel nem lehet mit tenni, ez egy biológiailag leküzdhetetlen sajátossága az agynak. Kiiktatni nem lehet, viszont lehet fejleszteni az agyat és befolyásolni azt, hogy mi legyen az az ingerküszöb, amikor is az érzelmi központ teljesen átveszi  az irányítást a negatív érzelmek elhatalmasodásakor. Így tehát érdemes a megelőzésre helyezni a hangsúlyt, hogy a legtöbb esetben felismerjék az áldozatok, hogy milyen helyzetbe kerültek.  Ugyanis a tudatos felismerés által a szervezet nem fogja azokat a hormonokat termelni, amelyek a fizikális testet is ráhangolják a pánik és félelem érzésére.

Az agy az ingerek hatására ugyanis hormonokat termel, amivel felkészíti a szervezetet a stressz helyzetre, annak érdekében, hogy elkerülje a vészhelyzetet. Ezzel pedig visszacsatolást ad, az agynak, hogy tényleg vészhelyzet van és még több hormon termelődik, amely amolyan ördögi körként kialakítja a teljes pánik hangulatot, és esélye sincs a logikus gondolkodásra már ilyenkor a személynek.

Ez a legtöbb esetben egy magas érzelmi toleranciájú embernél, az éhségben kimerül. Azaz stresszessé válik valaki, ha éhes és beindul nála egy "ételszerző" mechanizmus.

Ilyen az is amikor egy hirtelen "veszély helyzetbe" kerülünk, ahol a testi épségünk kerül veszélybe, például biciklivel elesünk. Ebben az esetben is megnő az adrenalin szint, az agy gondolkodás nélkül, olyan testhelyzet felvételére ad parancsot a végtagoknak, hogy a testünk olyan helyzetbe kerüljön, hogy minimalizálódjanak a sérülések. (Persze ez már részben tanult forma is, attól függően a személy szülei hogyan fejlesztették gyermekük agyát)

Vagy amikor a babát bedobják a vízbe, kinyitja a szemét visszatartja a lélegzetét, és tanított formában a hátára fekszik a vízen, hogy ne fulladjon meg.

Azonban az alacsony tolerancia szintű személyek (illetve a túl magas érzelmi faktorral rendelkező személyek autisták, emapták stb.), akiknek az érzelmi intelligenciájuk jóval alacsonyabb a megszokottnál, már egy konfliktustól is stresszes helyzetbe kerülnek, amelyre olyan reakciókat fognak válaszként adni, amelyek pontosan olyanok, mintha vészhelyzetben lennének. És védekező vagy éppen támadó állapotot alakítanak ki.

Itt kitérnék picit az empatákra és az autistákra is, hiszen külön szedtem őket. Mégpedig azért, mert ők nekik olyan "képességeik" vannak, hogy érzelmileg rá tudnak hangolódni a környezetükre úgy is, hogy ők maguk nincsenek olyan érzelmi állapotban, mint a környezetük. Ez a képesség, amúgy mindenkiben meg van, de ez a két csoport amelynél látványosan látszik ez a hatás. Az autista ráhangolódik a dühös személyre és ezáltal benne is ilyen érzelmek képződnek. Az empatánál ilyenkor bekapcsol egy másfajta működési mechanizmus, amit én csak úgy hívok hogy "önfeláldozó, mártír mechanizmus". Amely éppen olyan ártalmas, mintha valaki a negatív érzelmekre hangolódna rá. Mindkét esetben kiemelten fontos az érzelmi intelligencia növelése, hogy a magas érzelmi állapotokat megélők be tudják azonosítani a negatív érzéseket és azok káros hatásaiból ki tudjanak jönni, mielőtt még az agyuk olyan hormonokat kezdene el termelni, amivel a visszacsatolás és a fizikális készültség kialakulna.

Tehát minden esetben a megelőzésre és a felkészülésre kell helyezni a hangsúlyt.

De íme egy példa:

A telefonos érzelmi zsarolási kísérlet:

Hallani innét onnan, hogy idős személyekett és hiszékeny személyeket telefonon keresztül, olyan hívásokkal keresnek meg, hogy a hívott félből pénzt tudnak kiszedni. Ami azt illeti ebben az esetben is az érzelmi manipulációt és érzelmi zsarolást használják.

Hogyan?

A legtöbb esetben a bántalmazottat olyan negatív érzelmi állapotba és helyzetbe próbálják bele helyezni, hogy az előbb említett vészhelyzeti állapot bekapcsoljon a személynél. Ilyenkor ugye a személy nem gondolkodik, és nem tűnnek neki fel azok a nyilvánvaló technikák amellyel könnyedén beazonosíthatóvá válik maga a zsarolás vagy a zsarolási kísérlet ténye, és kikerülhetővé válik a bűncselekmény.

  •  1 lépés, az esemény felismerése, azaz a veszély helyzet tényének megvizsgálása és annak mérlegelése és annak valótlanságának beazonosítása

Valamelyik rokonunk bajba került...

Áramszolgáltatótól hívnak, hogy a villanyóra átvizsgálásra került és kiderült, hogy lopja az áramot a felhasználó...

Marihuana füst szag terjeng a lakásban...

Az esetekben jellemző a veszély helyzet, amit nem akarunk beismerni, ha igaz, de ha nem akkor meg tisztázni akarjuk magunkat, vagy mosni akarjuk a nevünket, vagy információhoz akarunk jutni.  Egyfajta bűntudat és szégyenérzetet akarnak aktiválni, amelyet a veszélyhelyzettel kötnek össze, vagy ugye a félelem érzetet akarják bekapcsolni a veszteség élménnyel. Mindegyikben a negatív érzés és az azonnali cselekvés figyelhető meg.

Akik érzelmileg érintettek, azok ilyenkor elkezdenek adatokat kiszolgáltatni magukról, ezzel még nagyobb támadási felületet szolgáltatva a zsarolónak. Kiderül, hogy például van rokon, hogy van autó, van ingatlan, van valamilyen olyan dolog, amitől tényleg fél a személy, amit egy újabb telefonhívás alkalmával ki lehet használni.

És ebben az esetben megkezdődik egy tisztázási folyamat is, amikor is a megvádolt személy megpróbálja tisztára mosni magát, hogy biztos hogy nem róla beszélnek. Amellyel szintén létre jön a negatív érzelmi állapot, és ugye maga a támadási felület.

Tehát célszerű a gyors beazonosítása a helyzetnek, és a minél kevesebb információ kiadása.

  • 2 lépés beszélgetés lezárása, hogyan zárjam le a beszélgetést.

Az életben sok minden előfordulhat 100%-osan soha nem zárhatjuk ki semminek sem a tényét, azonban az biztos, hogy ha tényleg a kórházból tényleg a rendőrségtől, vagy az áramszolgáltatótól hívnának minket, akkor azt hivatalos formában tennék, tehát nem magánszámról, amely nem hívható vissza (ez csak a mobiloknál működik, vezetékes számok esetében nem). Ugyanis ezeknek a szervezeteknek a működésükben benne van a nyomon követhetősége is. Ráadásul magát a vészhelyzetet sosem telefonon keresztül közlik.

Így a következők lehetnek a lezárások: A) kérni a telefonálót, hogy hivatalosan küldje ki az értesítést, úgy hogy semmilyen adatot nem szolgáltatunk ki a számára. B) Lerakjuk a telefont C) Higgadtan és folyamatosan minden egyes tényre amit elmond a telefonban, azt válaszoljuk: Mit szeretne tőlem? És így könnyen megbizonyosodhatunk arról, hogy a fennálló vészhelyzet nem is valóságos.

 

A legtöbb esetben ilyenkor bontják a telefonálást, ugyanis a céljukat nem érték el, és csak felesleges időpazarlás, ha folytatják a beszélgetést. Az ilyen "alkalmazottak" ugyanis nem azért kapják a pénzüket, mert telefonálnak. Hanem ha sikerült egy sikeres telefonbeszélgetést lezárniuk. Mivel a konstrukciójukat nem ismerem így nem tudom pontosan elmondani hogyan működnek, de más legálisan működő hideg hívásos rendszerek általában egy nagyon alacsony fix díjjal számolnak és a sikeres eladások után fizetnek még valamennyi összeget. Amennyiben az "alkalmazott" nem tud egy bizonyos sikeres hívást lezárni a hónapban, inkább ő jön ki veszteségesen az egész dologból, ugyanis a fix díj nagyon kevés, amely nem fogja fedezni a sikertelen hívásokba belefektetett időt. Ez az egyik gyenge pontja ennek a rendszernek.

Ami ugye csak akkor fogja megszüntetni ezt a "vállalkozói formát" ha az emberek megfelelően fel vannak készítve és már nem éri meg ezt a konstrukciót üzemeltetni, ugyanis az előre megírt szövegekkel és technikákkal a lakosság nagyon nagy százalékát nem lehet megmozgatni, nem lehet becsapni.

A kommunikációnak meg vannak a maga sajátosságai és telefonban jól kiszűrhető, hogyha valaki egy előre megírt szöveget próbál a beszélgetésre ráhúzni, és érzelmi zsarolás irányába szeretné elvinni a beszélgetés fonalát.

Ami jellemző ezekre az emberekre, akik ezt a dolgot csinálják, hogy előre megírt szövegeik és struktúrájuk van.

A telefon beszélgetést kezdeményező nem képes megfelelően reagálni a bántalmazott kéréseire, reakcióira. Azaz ha hirtelen belevág a szavába a bántalmazott, arra nem reagál, hanem folytatja tovább a mondandóját, sőt ha a mondandója után is megkérdezed tőle, hogy mit akar tőled, akkor is az előre megírt szövegét mondja fel neked. Amelyben jelen vannak a félelem keltés és pánikkeltés elemei.

Íme egy példa:

B: bántalmazott akit felhívtak  ZS: aki a  feltételezett zsarolást végig akarja vinni

B: Üdvözlöm, XY miben segíthetek? -> 1. adat kiadása

ZS: Helló, szóval nézze. Én az egyik szomszédja vagyok és a Lakossági Szövetkezetnél kaptam meg a számát. Azért hívom, mert tegnap elég füst szag volt a lépcsőházban, és szerintem az Ön lakásából jött, Öööö, igazam van?

B: Nem tudom a Z épület X emelet Y ajtó-ról beszélünk?  -> 2.adat kiadása

ZS: Ok, lássuk, csak azt, hogy abban biztos vagyok, hogy marihuana szagú füstöt éreztem. Már csak az a kérdés, hogy az Ön ajtaja felől éreztem vagy a szomszédja felől, lehetséges, hogy tőle jött? -> Na ha erre azt mondod, hogy a szomszédtól, és elkezdesz magyarázkodni, akkor véged... de ha poénosra veszed a figurát, és cinikusan elkezdesz vele diskurálni, hogy neked is nagyon fura volt a szomszéd, mert kalóz kalapban jár, és van egy szemkötözője is, akkor a beszélgetés folyamata ismét máshogyan fog alakulni. Azonban ebben a beszélgetésben a hideg taktika alkalmazásra került a sor.

B: Mit szeretne tőlem? -> és ebből nem tudja kitalálni, hogy most ártatlan vagyok vagy bűnös, azaz amivel megvádolt azzal zsarolható vagyok-e a továbbiakban.

ZS: Nézze elnézést, hogy ezt mondom, a saját lakásában azt tehet, amit akar, de tudnia kell, még ha nem is érdekli, hogy a lépcsőház nagyon durván füst szagú, és ez idegesítheti a többi szomszédot.

B: belevág a szavába, és megkérdi még egyszer Mit szeretne tőlem? -> erre nincs reakció csak folytatja tovább megállás nélkül a mondanivalót, mintha nem is hallotta volna amint mondtak neki.

ZS: Szóval ki tudná nyitni egy kicsit az ablakot, vagy csak rakjon egy törülközőt az ajtó elé, és akkor nem jön ki füst. Nem tudom, szóval csak hangosan gondolkodom.

B: Értem, mit szeretne tőlem?

ZS: Nézze meg kell értenie, hogy ez nem éppen levendula szag, és ha belegondol a szülők nem betétre akarnak kenyeret venni, nem? és próbál egy gúnyos kacajt elejteni...

B: Értem, de mit szeretne tőlem?

És ezután a feltételezett zsaroló bontja a vonalat, ugyanis realizálja a helyzetet, hogy nem fog semmit sem elérni, mert a vádja nem állta meg a helyét.

A séma minden esetben hasonló lesz, amíg ugye el nem jut a feltételezett zsaroló addig, hogy a pénzt el nem kéri a bántalmazottól. Fontos, hogy ez  nem egy telefonbeszélgetés alatt történik meg, aminek több oka is van. A lényeg, hogy a feltételezett zsaroló nem fog eltérni a struktúrától. És legtöbb esetben a hideg hívásokat olyan személyek végzik, akik nem a megalkotói voltak az egésznek, csak éppen a nem kívánatos "munkát" bonyolítják le.

Hogy miért?

Lássuk be, ezek bizony kemény hideg hívások. Maga a feltételezett zsaroló is egy eszköz, és ő is olyan érzelmi negatív érzéseknek van kitéve, amelyek hosszútávon nem engedik, hogy ezt a tevékenységét csinálja + ugye a rendőrség lekapcsolhatja.

A rendszerben újra és újra betanítani az embereket sok időt és pénzt igényelne. Ami veszteségessé alakítaná a "vállalkozást". Azonban embereket úgy munkára fogni, hogy egy már jól kidolgozott forgatókönyvből dolgozzanak az gazdaságos megoldás, és nem okoz gondot a folyamatosan megújuló munkaerő sem.

Az egyetlen hátránya, hogy az egész folyamat merevvé válik, és csak a nagyon alacsony érzelmi intelligenciával rendelkezőket tudják behúzni. Ami számukra egy nagyon jó dolog, mert a nagyon alacsony érzelmi szinten működő emberek, könnyen befolyásolhatóak és megvezethetőek. Illetve az alacsony érzelmi szinteken működő empaták szintén könnyen becsaphatóak.

Azonban ez tényleg csak addig éri meg működtetni, amíg van annyi alacsony érzelmi szinten működő, becsapható ember, amely fizet számukra. És amíg valaki találkozik ilyen hívással, az bizony működik... és sajnos a magyar valóságot elnézve jó darabig működni is fog...

A telefonszámok nagy valószínűséggel az internetről kerülnek a feltételezett zsaroló birtokába, de sajnos a mai világban nem zárhatóak ki egyéb lehetőségek sem, annak ellenére, hogy a GDPR szigorításokkal a személyes adatokat a webshopoknak és egyéb szolgáltatóknak jól kellene védeniük. Nem egy webshop kerül sajnos feltörésre, így bármikor belekerülhetünk egy ilyen szituációba.

Azonban az előbb leírt információkkal könnyen felismerhető, az, hogy éppen egy feltételezett bűncselekménynek lettünk az áldozatai.

Illetve még egy dolog, mivel a feltételezett zsaroló tudja, hogy nem visszahívható számról hív, így többször és kitartóbban keresi a bántalmazottat és minden áron el akarja őt érni. Szinte mindent megtesz annak érdekében, hogy a célját elérje. És ha ez nem sikerül, minden egyes kudarcos hívása után csökkenni fog a lelkesedése és abba fogja hagyni a tevékenységét.

Ha még nagyobb kudarc élményt szeretnénk neki okozni, akkor a saját fegyvereit érdemes ellene fordítanunk. Persze ez némi etikai morális dilemmát azért felvet. Hogy tudatosan bántani valakit, nem a leghelyesebb, még akkor sem, ha mi tudjuk, hogy minket szándékosan érzelmileg bántani akartak. Ezért a következő köztes állapotot ajánlom, amely a szürke fázisában van még.

Nem a személyt kell bántani, hanem a munkavégzésének technikáját, hogy aki ilyen munkára adja a fejét, hamar szembesüljön azzal a ténnyel, hogy nem fog egyhamar pénzhez jutni ezzel a tevékenységével.

Tehát az előre megtervezett szövegben, mint mikor gúnyosan nevet a telefonáló, akkor érdemes megjegyezni, hogy ezzel a mű kacagással nem ér el semmit. Vagy éppen jelezni felé, hogy ez a kamuszöveg nem igazán hatotta meg Önöket és, hogy nagyon rossz munkába kezdtek bele, és keressenek valami más megélhetési forrást, mert hamar fel fog kopni az álluk.

A zsarolás, és a rendőrséggel való példálózás nem fog hatással lenni rájuk, ugyanis pontosan tisztában vannak a rendőrség hatáskörével és működési rendszerükkel. Sok a kiskapu.

Az egyetlen hatásos fellépés a felkészülés, és az előbbiekben említett technikák, illetve, hogy a telefonkészülékben beállítjuk, hogy minden egyes hívást rögzítsen a telefonkészülék. Ugyanis ebben az esetben egy bizonyíték már van az elkövetőkkel szemben. Mégpedig maga az esemény lesz rögzítve. Utána hívások gyakorisága, amely már súrolni fogja a zaklatások minőségét.

 

Mindenkinek jó felkészülést, és reménykedjünk benne, hogy hamar vége lesz ennek a "vállalkozói" ágazatnak is, mert nem fogja megérni a "vállalkozónak".

 

 

 

 

Tagged , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .